previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Gallery House
Chattarpur, New Delhi, 2016


Soods  |   3 Acre/8,000 sq.ft.  |   Residential/ Retreat Home  |   DADA and Partners

Set on a quarter-acre, tapering parcel the Gallery House maximizes its frontage along the north facing green lawn and arrival court while negotiating the angled rear edge condition. The ground floor layout positions all primary rooms towards the north and west keeping the south primarily service heavy.

The movement between various zones of the house, at both levels, is externalized along this north face and acts as a stretched ‘multilevel gallery’. As with the layout, the façade for this house also expresses the gallery like movement.  The upper level facade is conceived as a transparent linear volume; contained between series of masonry envelopes or folds. Use of seasoned hardwood battens helps screen the glazed upper corridor and also seems to weave together the long slab folds that define the upper level volume.